Борбата с тероризма - основна тема на срещата на външните министри на ЕС


Способността на Великобритания да предотвратява терористични атаки е отслабена заради остарели закони, смята бившият директор на британското контраразузнаване Джонатан Еванс, цитиран от агенция Ройтерс. Според него законите трябва да позволяват на службите да следят безпрепятствено възможни заплахи за националната сигурност. "Законовите правомощия, в чиито рамки полицията и агенциите за сигурност получават достъп до комуникации за разузнаването или за събиране на доказателства, не са създадени за сегашния дигитален свят", аргументира се Еванс. Той посочва, че социалните мрежи са пример за онлайн комуникационни канали, които са трудни за следене от разузнаването.

Борбата с тероризма ще е сред основните теми на започващото днес в Брюксел заседание на външните министри от ЕС. Кризата в Украйна и санкциите срещу Русия също са в дневния ред на срещата.

Гърция може да остане без финансова подкрепа от еврозоната. Това предупреждава министърът на финансите на страната Гикас Хардувелис в интервю за гръцкия в. "Катимерини." Министърът алармира и за опасността икономиката на Гърция да се завърне към рецесия и страната да бъде доведена до окончателен срив заради липсата на споразумение с международните кредиторите по изостаналите траншове от спасителната помощ.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!