Външните министри на ЕС за широк фронт срещу тероризма


Външните министри от Европейския съюз призоваха за формиране на широк съюз в борбата с тероризма, който да включва и мюсюлманските страни, предаде BBC.  Според върховния представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини,  Европа трябва да засили сътрудничеството си с арабските страни. "Терористичните атаки са насочени преди всичко срещу мюсюлманите по света, затова ни трябва съюз, диалог, за да се справим с този проблем заедно”, подчерта тя преди срещата, в която участва и генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби.
Франс прес цитира дипломат номер едно на Европейския съюз Федерика Могерини, че се работи по специфични проекти, които ще бъдат задействани в идните седмици с конкретни страни, за да се увеличи нивото на сътрудничество в областта на контратероризма. Агенцията уточнява, че споменатите от Могерини страни са  Турция, Египет, Йемен, Алжир и страните от Персийския залив.  
 В идните дни, среща на експертно ниво между Европейския съюз и неговите международни партньори, ще се дебатира по необходимостта от увеличаване на усилията за пресичане на финансирането на терористичните мрежи, предаде ДПА.
След атентатите в Париж и разбиването на джихадистка клетка в Белгия, мобилизацията в Европа се засилва със срещата на външните министри, които се опитват да подобрят сътрудничеството на европейските страни в борбата срещу тероризма, коментира AFP и припомня, че тази среща предшества заседанието на вътрешните министри на 28 януари в Рига и срещата на държавните глави и премиерите на 12 февруари, които ще бъдат посветени на борбата с тероризма и с „европейските бойци”, които се връщат от Ирак и Сирия. Агенцията акцентира върху призива на 28 - те външни министри от Европейския съюз към Европейския парламент да поднови работата върху проекта за европейски регистър на пътниците на самолети, който европейските депутати блокират от 2011 година, заради настояването на евродепутатите  за гаранции за защита на личните данни на тези пасажери.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!