ОП "Развитие на човешките ресурси" помага на заетостта, борбата с бедността и социалното изключване

Нови работни места и шанс за младите и хората в предпенсионна възраст осигурява Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

 Средствата по нея възлизат на над 2 милиарда 136 хиляди лева. Чрез „Развитие на човешките ресурси” ще се изпълняват две от целите на стратегията на Европейския съюз „Европа 2020”  - трудовата заетост и борбата с бедността и социалното изключване.

Един от акцентите в нея е младежката безработица. Програмата осигурява стаж за 8000 младежи. Интересът на бизнеса към нея е много голям, подчерта Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. „Програма „Развитие на човешките ресурси”,  е една много добра възможност за привеждане на пазара на труда в съответствие с потребностите на икономиката и осигуряване на качествени работни места”, коментира Велев.

Милена Станджикова е адвокат, има собствена кантора, в която по проект спечелен по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, са наети шестима млади юристи. Признава, че без този проект не би могла да осигури работни места за младите хора: „Защитих проект за 96 000 лева и касае наемането на шест млади юристи. Средствата покриват тяхното обучение. По време на обучението те получаваха стипендии. И от първи август 2014 година подписах с шестимата трудови договор. При тази икономическа ситуация в страната не бих могла да инвестирам 96 000 лева в тяхното обучение и възнагражденията им. Смятам да задържа тези млади хора и след изтичане на проекта, ако носят добри доходи за кантората”, коментитра адвокат Станджикова.

Стажантът Станислав Йовков също е доволен от възможността да натрупа опит в адвокатската кантора. „Смятам, че това е много полезно за мен. И дори да не остана на работа в кантората на адвокат Милена Станджикова, ще бъда конкурентоспособен на пазара на труда”, твърди младият юрист.

Наскоро дипломиралите се юристи Вили и Здравко също са сред първите бенефициенти на програма „Развитие на човешките ресурси”. Те смятат, че чрез нея ще натрупат необходимия стаж и опит, които ще им дадат предимства при реализацията на пазара на труда.

Друг акцент в програма „Развитие на човешките ресурси” са хората в предпенсионна възраст, които до сега трудно намираха работа. Амбицията е да се разработят схеми, които да са атрактивни и за тази категория работници, подчерта председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!