Европа преди новините: Приоритетите на Латвия за председателството на Съвета на ЕС - 1 януари - 31 юни 2015 г.

Снимка: Agnese Tauriņa

Председателството на Съвета на ЕС се сменя на ротационен принцип между държавите-членки на ЕС, на всеки шест месеца. Държавите-членки, които изпълняват председателството, работят в тясно сътрудничество в групи от по 3 държави членки, наречени „тройки”. Настоящата е съставена от председателствата на Италия, Латвия и Люксембург.

Латвийско председателство на Съвета на ЕС започна на 1 януари и ще продължи до 30 юни 2015 г. Целта на работната програма на латвийското председателство е да способства за напредъка на ЕС в няколко важни области.

Миналата седмица министър-председателят на Латвия - Лаймдота Страуюма се срещна с евродепутатите, където бяха представени основните приоритети на председателството на Латвия. През тази седмица членовете на комисии в ЕП имаха възможността да се срещнат с ресорните министри на Латвия, за да поставят конкретни въпроси.
Чуйте мненията на Теодор Стойчев, изпълняващ длъжността ръководител на представителството на ЕП в България и на евродепутата Илияна Йотова, заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност, правосъдие и права на човека за приоритетите в програмата на Латвийското председателство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!