ЕС ще обсъжда допълнителна помощ за Украйна


Министрите на финансите от ЕС ще обсъдят във вторник допълнителни пари за изправената пред фалит Украйна. Сумата може да достигне два и половина милиарда евро. Според някои икономисти, Украйна се нуждае поне от 15 милиарда долара. Същевременно Киев продължава да води скъпоструваща война срещу проруските сепаратисти на изток. Новият европейски заем ще бъде в допълнение към отпуснатите миналата година на Украйна милиард и четиристотин милиона евро. Финансовият пакет на МВФ за Киев възлиза на 17 милиарда долара. Украинските власти се надяват, че новият кръг преговори ще доведе до одобрението на нови заеми.

Европейската комисия не е получавала искане от украинската компания "Нафтогаз" за посредничество в преговори между Киев и Москва за "летен пакет" газови доставки, съобщи говорителката на комисията Ана-Кайса Итконен. Еврокомисията е готова да се намеси спосредническа роля, "ако страните се договорят помежду си и поискат подкрепа", уточни Итконен.

Същевременно вицепрезидентът на Еврокомисията и комисар за енергийния съюз Марош Шефчович заяви, че от утре Украйна ще може да увеличи вноса на газ от Европейския съюз. Това е възможно благодарение на увеличаването на транспортните мощности от досегашните около 31 милиона кубични метра дневно до около 40 милиона.

Френският президент Франсоа Оланд приветства обявеното вчера от Европейската централна банка мащабно изкупуване на облигации. Решението на банката не бива да ни спира да правим реформи, каза Оланд преди официалната си реч на Световния икономически форум в Давос.

Фалшивите евробанкноти, иззети през 2014 година, са се увеличили с 25 процента в сравнение с 2013 година, като броят им е нараснал успоредно с появата на нови истински банкноти в обращение, показват данни на Европейската централна банка. Най-фалшифицирана банкнота през втората половина на миналата година е била 20-евровата (60 процента от иззетите фалшификати).

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!