Финансовите министри на ЕС искат Гърция да спазва споразуменията


Гърция е против строгите бюджетни икономии и даде властта на СИРИЗА - това е заглавието на десния вестник "Фигаро". След убедителната победа на СИРИЗА на вчерашните предсрочни парламентарни избори се очаква младият лидер на радикалната левица Алексис Ципрас да получи мандат от президента на Гърция да състави новото гръцко правителство.

В понеделник финансовите министри на страните от еврозоната ще заплашат да прекратят преговорите за следващия транш от финансовата помощ за Гърция, освен ако новото гръцко ляво правителство не се ангажира със спазването на съществуващите споразумения за прилагане на рестриктивни мерки, пише The Telegraph.
Чиновниците в ЕС са убедени, че ЕС държи всички козове в предстоящия сблъсък със следващия гръцки лидер Алексис Ципрас, включително възможността за допускане на срив на гръцките банки.

Британският министър-председател Дейвид Камерън предупреди, че резултатите от предсрочните парламентарни избори в Гърция ще доведат до увеличаване на икономическата несигурност в Европа, а това според него означава, че Великобритания трябва да се съсредоточи върху развитието на своята икономика, съобщава Ройтерс.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!