ЕП обръща специално внимание на достъпа на пациенти до качествена медицинска грижа.


 В ЕП се създава група от евродепуатати, които ще работят по проблемите на достъпа на европейските пациенти до качествена медицинска грижа.

България продължава да е сред страните с най-лошо здравеопазването в Европа. За осем години е увеличила резултатите си в точки, но не е постигнала реално подобрение. Това сочи последното издание на Индекса на здравния потребител. България заема 30-то място от общо 37 държави в тазгодишния индекс, събирайки 547 точки от максималните 1 000, с което запазва позицията си. С по-малко точки от нас са Албания, Полша, Сърбия, Черна Гора, Литва, Румъния и Босна и Херцеговина. За сравнение през предишни години страната ни е била буквално на дъноно на класацията, заемайки последното или предпоследното място.Страната ни оглавява класацията по разходи за болнично лечение като процент от общите разходи за лечение. Според данните у нас около 60% от разходите са за болнично лечение, което е много по-скъпо от извънболничното. Анализът отбелязва, че докато страни като Дания, Швеция и Норвегия предпочитат дългите хоспитализации и могат да си ги позволят, то България, Румъния и Албания не могат и трябва да преструктурират архаичните си здравни системи.Фактът, че България е единствената държава от индекса, при която всички показатели за предоставяното от системата са в червено категорично показва, че е налице нискокачествено, лошо работещо здравеопазване, се казва още в анализа.

В Европейския парламент в Брюксел в този момент се учредява Група на евродепутати, които ще работят по проблемите на достъпа на европейските пациенти до качествена медицинска грижа. Инициативата е на българския евродепутат д-р Андрей Ковачев, българската Национална пациентска организация и Европейския пациентски форум.

В Европа все още има пациенти, които нямат достъп до адекватни на 21 век диагноза и лечение. Напредъкът в медицината достига до отделните страни-членки на Европейския съюз с различна скорост. Често шансът на пациентите да живеят е свързан със скъпоструващо лечение в чужбина. Лекарите и сестрите напускат родните си страни в търсене на по-добри условия на труд. Всички страни-членки на Европейския съюз са засегнати от тези проблеми (България - особено остро), поради което решение трябва да бъде търсено и на европейско ниво. Според Андрей Ковачев това е една група от колеги, евродепутати, от различни политически семейства, както и от различни страни-членки, която има за цел да подкрепи под формата за достъп до качествено здравеопазване до всички европейски граждани, която обединява заинтересованите страни. Това са пациентите, разбира се, лекари, медицински сестри, фармацевтичният сектор. Той се надява, че тази група ще постави въпроса за качествено здравеопазване и за достъпа до това качествено здравеопазване до всеки европейски гражданин на европейско ниво.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!