Какви са изискванията на Европейския съюз към битовите електроуреди

„Всеки електрически уред трябва да отговаря на две основни директиви на Европейския съюз. Първата е свързана с безопасността на уреда. Това е така наречената нисковолтова директива. Втората директива е за електромагнитната съвместимост.
Целта на всички изисквания към битовите електроуреди, които ще се разработват в общността, ще бъде икономия на електричество. За електрическите уреди вървят етапи на енергийната ефективност. Първият етап ще бъде през 2016 г. Върху всеки електрически уред за отопление ще е необходимо да бъде обозначено ясно и разбираемо, че той не може да бъде използван като основен отоплителен уред. Ще е препоръчително той да бъде спомагателен. А през 2018 г. се очаква да бъдат забранени продуктите, които са с биметални термостати. Целта ще бъде да се вдигне нивото на енергийна ефективност. Всички продукти, които са без термостат, ще бъдат забранени за продажба на територията на Европейския съюз.
Работи се и за промяна на етикетирането на уредите“, обясни инж. Иван Христов - ръководител на екип за изследване и развитие във водеща българска фирма за производство на битова техника. Повече от него можете да чуете от разговора му с Жулиета Герова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!