ЕС обсъжда още мерки срещу тероризма

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Европейската комисия утвърди промени в Шенгенската информационна система, чрез които да бъде ускорен обменът на данни за заподозрени терористи.  С предвидените технически промени обменът на информация между службите за сигурност в ЕС, правоналагащите и граничните служби, ще стане по-бърз и по-целенасочен. Мярката цели подобряване на възможностите за отнемането на документите за самоличност на онези европейски граждани, които биха се присъединили към терористични групи извън ЕС. Комисията отбелязва, че новото решение е част от съвместните усилия с държавите от ЕС за повишаването на сигурността по границите в рамките на съществуващото законодателство и на фона на терористичните заплахи.

Решението на ЕК ще бъде обсъдено на днешната работна среща на министрите на правосъдието и на вътрешните работи в
Рига.  След нападенията в Париж в началото на януари, при които загинаха 17 души, редица европейски държави - особено Белгия, взеха мерки срещу ислямисткото движение и поставиха континента на бойна нога. ЕС трябва да полага общи усилия и страните членки да не действат вече поотделно, както досега, подчерта координаторът на ЕС за борбата с тероризма Жил де Керхоф. Очаквам да бъдат приети конкретни и амбициозни предложения за срещата на държавните и правителствените глави на 12 февруари в Брюксел, заяви той.
Над 3000 радикализирани европейци са се включили в терористични ислямистки движения в Сирия и в Ирак, сочат данни на държавите членки. Близо 30 на сто от тези хора са се завърнали в Европа.   


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!