ЕС обсъжда нови антитерористични мерки за сигурност


Антитерористичните мерки, включително предложението за контрол на пътническите данни (PNR), ролята на Европол, подобряването на информационния обмен, превенцията на радикализма и предстоящата Европейска програма за сигурност, бяха обсъдени в дебат с комисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос вчера следобед. На предстоящата през февруари сесия на Европарламента ще бъде гласувана  резолюция , която предшества посветеното на борбата с тероризма заседание на Европейския съвет на 12 февруари.
Темата е в центъра на срещата  на министрите на вътрешните работи и на правосъдието, която  се провежда днес и утре в Рига.

Този въпрос е определян като важна антитерористична мярка - предложението авиокомпаниите да бъдат задължени да предоставят на страните в ЕС данни за пътниците, влизащи или напускащи ЕС. Това би помогнало при идентифицирането на заплахи за сигурността и в борбата с организираната престъпност.
Ройтерс съобщава, че Eвропейската комисия подготвя компромис за базата данни за пътуващите със самолети, който да удовлетвори Европарламента, съпротивляващ се на подобна намеса в личния живот на гражданите.
След атентатите в Париж планът от 2011г. за Passenger Name Record (PNR) отново е съживен, но  с компромисната идея да се свие от 30 на 7 дни срокът за съхраняване на елементите, чрез които се разпознава кой точно е пътникът.
Повече сигурност или недопустима намеса в личните данни?

Още по темата чуйте в разговора с Кристиан Кръстев, бивш заместник-министър на транспорта, който е бил и в ролята на изпълнителен директор на авиокомпания.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!