Медиацията - все по-популярна при решаване на спорове в ЕС


Медиацията, най - ефективното средство за избягване на конфликти и водене на успешни преговори между спорещи страни, става все по-популярен способ за извънсъдебно решаване на спорове в страните от ЕС.

В периода от 2008 до 2013 г. редица европейски страни предприеха сериозни мерки за насърчаване на медиацията, като в много от тях това доведе до реални резултати, според проучването „Рестартиране на Директивата за медиацията от 2014г., проведено от ADR Center, Италия, в което участие взимат 816 участници от 28-те държави-членки на Европейския съюз . Съгласно проучването, водещи страни по ползване на медиацията като предпочитано средство за разрешаване на конфликти са Великобритания, Германия, Италия, Холандия, където годишният брой на медиациите е над 10 000. България се нарежда сред страните от ЕС, в които медиацията е най-малко популярна . В България медиацията е добре позната като теория и възможности, но не е широко разпространена като практика и има сериозен потенциал за развитие. 

Една от най-ефективните мерки в ЕС са насърчаване ползването на медиацията като средство е задължителната медиация в определени случаи, казва  Албена Комитова, адвокат-медиатор и обучител в  Център за разрешаване на спорове.  Според нея в Европа досега са възприети редица мерки в подкрепа на медиацията в законодателствата на държавите в ЕС. Част от тези мерки са, например, качествени национални системи за акредитиране на медиаторите, възможност съдиите да приканват към медиация, улеснени процедури за принудително изпълнение на постигнатите в медиация споразумения, финансови стимули за страните, използващи медиация. Работна група от представители на медиаторски организации в страната подготвя предложения за мерки за увеличаване ползването на медиацията в България, включващи както стратегически мерки, така и мерки за увеличаване информираността по отношение възможностите на медиацията, финансови стимули и санкции, които да насърчават предварителното решаване на спорове чрез медиация, а също и задължителни елемети на медиация за определени видове дела.

Предвиждат се също така и образователни мерки за съдии, адвокати, страни в конфликта, включително и сред по-младото население - в училища и университети - каза Албена Комитова

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!