Новото гръцко правителство търси компромиса между Брюксел и собствените си обещания

 

През последната седмица между Гърция и ЕС възникна напрежение след изявленията на новия гръцки премиер Алексис Ципрас,че ще се придържа към твърдолинейната позиция против спасителната програма, договорена с международните кредитори от предишното правителство
   Отхвърлянето на мерките за икономии, включени в тази програма, беше основното предизборно обещание на лявата радикална партия СИРИЗА, чийто лидер стана премиер.
   Ципрас също така обеща да отпише половината от дълга на Гърция, който въпреки, че бе намален, все още възлиза на 315 милиарда евро.
   Гърция се надява на "бял дим "от Брюксел, а целта на европейските посещения на Ципрас на фона на трескавото задкулисие е да оправдае очакванията и да запази спокойствие в собствената си партия СИРИЗА  до срещата на върха на ЕС на 12 февруари.
   Целите на тези обиколки са повече от ясни. Новото правителство иска да изгради канали на комуникация и да намери допирни точки в триъгълника Париж, Рим, Берлин и да очертае рамката на дебат между Атина и Комисията, така че екипът на Ципрас да може да конкретизира своите продложения в програмната си декларация, която се очаква да бъде обсъдена през укенда,смятат наблюдатели.
   И още нещо: гръцкият печат на челно място информира, че екип от експерти по дълга на американския президент Барак Обама се очаква да пристигне в Атина за разговори с новото гръцко правителство.Мисията на екипа имала за цел да изиграе ролята на посредник между Атина и Брюксел,за да се сложи край на конфронтацията между новото гръцко правителство и европейските му партньори.
Интервю на Людмила Железова с Лъчезар Богданов по темата

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!