Многократно се увеличава финансирането за стимулиране на младежката заетост



  Европейската комисия предложи да отпусне 1 млрд. евро по линия на инициативата за младежка заетост още през тази година. С тази промяна предварителното финансиране, което държавите от ЕС получават, за да стимулират младежката заетост, ще се увеличи 30 пъти, съобщиха от ЕК. Kомисарят по заетостта и социалните въпроси Мариан Тисен заяви:

 Това предложение цели да помогне на близо 650 хил. млади хора в Европа да започнат работа по-бързо. Защото тези млади хора, които се опитват да намерят мястото си на пазара на труда, не могат да чакат, каза комисар Тисен

  Предложението на ЕК означава, че държавите от ЕС, които участват в инициативата за младежка заетост, ще могат да получат една трета от предвидените 3,2 млрд. евро веднага след приемането на оперативните програми.

 ЕК започна днес работа по създаването на европейски енергиен съюз, което е решителна стъпка към формирането на общ енергиен пазар. Енергийният съюз е един от ключовите приоритети на Комисията Юнкер и целта му е да помогне на страните членки да намалят зависимостта си от вноса на енергоизточници, както и да превърне ЕС в лидер в борбата срещу глобалното затопляне. Рамковата стратегия на Енергийния съюз трябва да бъде одобрена на 25 февруари.

 Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини призова за незабавно прекратяване на огъня в Източна Украйна. По думите й, засилващите се през последните дни сражения около град Дебалцево, между правителствените сили и проруските сепаратисти, трябва да спрат за най-малко 3 дни, за да могат цивилните да се евакуират от района.
  Междуврменно Словакия обяви, че е предоставила на Украйна хуманитарна помощ на стойност 500 хиляди евро.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!