Европа с поглед към актуалните предизвикателства

Кои са предизвикателствата пред ЕС ? Как може Европа да се справи с тях? Тази седмица  въпроси по темата се разискваха във Facebook с председателя на ЕНП .

Чатът с г-н Вебер дава началото на серия от дискусии с лидерите на политическите групи в ЕП. 

Евродепутатът  Филиз Хюсменова заместник председател на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа  очертава широка палитра от предизвикателства пред ЕС.

ФХ : Днес сме изправени пред висока младежка безработица, бедност, небивало разрастване на анатидемократицни и популистки партии, разклатено доверие дори на самите европейци. Като добавим нарастналата  необходимост да се гарантират доставките на енергия, и все повече усложняващата се световна ситуация със терористични заплахи, активиране на военни действия, бежанската вълна, климатични и еологични проблеми, трябва да си дадем сметка, че се нуждаем от много разум, от ясни приоритети и от голяма солидарност между страните в ЕС.

Филиз Хюсменова подчертава, че днешните проблеми произтичат от други, които все още не са решени.

ФХ: Илюстрация на това, което говоря, е съседна Гърция, където победи крайно лява, популстка партия с антиевропейска риторика... Става все по трудно да се работи в ЕП, тъй като една трета от евродепутатите са представители на анатиевропейскии партии...

Друго предизвикателство пред ЕС е спазването на правилата и нормите.

 ФХ: Понякога  страните-членки не спазват правилата,в чието приемане сами са участвали. И затова ние от АЛДЕ в ЕП, излязохме с инициатива за приемане на пакт за демократично управление. Когато става дума за страни, които вече са членове на Съюза, ние почти не разполагаме с инструменти да въздействаме, когато основните права са били и продължават да бъдат нарушавани. Спомнете си случаите  с депортирането на роми, дискриминационното говорене и действие включително и срещу български граждани- работници и студенти в ЕС.  Има и други опити- за намеса в съдебната система, злоупотреба с избирателни закони, безнаказаност, корупция.

 От Алианса  на либералите и демократите за Европа  настояват за годишен мониторинг на всички страни.

ФХ: Искаме този механизъм да действа не само за страните –членки, но и за институциите на ЕС, които понякога са виновни за изготвянето на политики, които са в противоречие на нашите собствени стандарати за демократично управление и могат да доведат до нарушение на правото на личен живот, или правото на справедлив съдебен процес и др.

Така че, много са предизвикателствата пред ЕС и в частност пред ЕПл Надявам се, част от тези предизвикателства да успеем да преодолеем,  но това ще стане  с общите усилия на всички институции, които работят в Брюксел и на националните правителства. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!