Учените в Европа ще разполагат с допълнителни финанси за проектите си

След периода на липса на достатъчно финансиране на една от най-значимите страни на обществения живот - развитието на технологиите, преди няколко дни дойде новината за светлина в тунела. Европейският съюз ще отпусне още безвъзмездни средства за преодоляване на разликата между страните членки, по отношение на високите научни постижения. Целта е да се засили конкурентоспособността и растежа. Това от своя страна ще намали и безработицата, категоричен е еврокомисарят по изследвания, наука и иновации Карлош Моедаш. По думите му, на национално и на европейско ниво, трябва да се работи в две насоки, които наистина биха променили Европа: структурни реформи и инвестиране в наука и иновации.

Европейската Комисия избра 31 проекта на държави, които се нуждаят от инвестиции. В техните рамки, с помощта на финансиране от програмата „Хоризонт 2020”, ще бъдат изготвени оперативни планове за създаване на нови центрове за високи постижения. Това ще става чрез сформиране на екипи с водещи в тази сфера институции от цяла Европа. Действието включва две стъпки. Във фаза 1 се финансират конкретни бизнес планове и проектите ще получат до 500 000 евро всеки. Във фаза 2 максимум десет от тези проекти могат да бъдат избрани за по-нататъшна подкрепа за изграждане на технологични центрове. Те ще бъдат селектирани, след процес на конкурентно преразглеждане, пояснява президентът на Европейския център за научни изследвания - професор Жан-Пиер Бургиньон. Той уточнява, че 2/3 от парите отиват при млади хора.

Финансираните проекти включват партньорства между различни страни членки, сред които е предложението на Института по молекулярна биология и биотехнологии в България. Той се стреми да създаде център за високи научни постижения в областта на устойчивите биотехнологии в партньорство с дружество „Макс Планк” в Германия. Тези сътрудничества са изключително важни, коментира нобеловият лауреат по икономика Кристофър Писаридес. Той изтъква, че Европа трябва да има свои иновации и не бива да е просто последовател, защото има високо образовани служители, страни с традиции, добри университети, може да произвежда блага и би трябвало да се движи напред през цялото време.

От мненията на всички около новината за отпускане на допълнителни финансови средства, става ясно, чеЕвропейската Комисия е твърдо решена да направи така, че нито една част от Европа да не изостава в областта на научните изследвания и иновациите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!