ЕС предвижда 1 млрд. евро за борба с "Ислямска държава"


Тежката хуманитарна криза в Сирия и Ирак, усложнена допълнително от агресията на т.нар. "Ислямска държава", ще бъде обсъдена в Европейския парламент в сряда с представителя по външните работи Федерика Могерини.
Повече от 7.6 млн. сирийци са разселени в страната, а 3.8 млн. са избягали в съседни държави. В Ирак 2,1 млн. души бяха изселени през 2014 година. По данни на ООН 330 хил. бежанци преживяват зимата в непригодни за това жилища. Резолюция  по темата ще бъде гласувана в четвъртък.

В близките две години Европейският съюз ще отдели 1 млрд. евро за борба с терористичната групировка „Ислямска държава". Това се посочва в заявление на ЕК, разпространено  в Брюксел. От комисията поясняват, че средствата се отделят в рамките на стратегията на ЕС за борба с кризата в Ирак и Сирия, както и със заплахата "Ислямска държава". Очаква се 40% от тези средства да бъдат предназначени за подпомагане на бежанците.

Общоевропейските усилия за справяне с бежанската криза, решенията, които трябва да се вземат, за да се облекчи съдбата на бягащите от войната в Сирия и Ирак,  начините, по който отделните страни-членки изразходват парите за бежанци - по тези въпроси е интервюто с Борис Чеширков, говорител на Върховния комисариат за бежанците към ООН за България.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!