Първите дипломати на ЕС отново търсят решение за Украйна


ЕС ще взема нови решения за санкциите срещу Русия след анализ на същинската ситуация в Украйна, заяви в Брюксел външният министър на Литва Линас Линкевичус, където ще участва в среща на европейските външни министри. Той допълни, че вижда логика в плановете на Вашингтон да достави оръжия на Украйна, при все че това решение принадлежи на Съединените щати.

Същевременно шведската министърка на външните работи Маргот  Валстрьом се обяви против оръжейни доставки за Украйна.

Наличието на голям брой смъртоносни оръжия няма да подобри нещата, каза тя. На Мюнхенската конференция по сигурността, приключила в неделя, германската канцлерка Ангела Меркел разкритикува идеята за доставки на оръжия в конфликтната зона в Украйна.

Словакия е против доставките на оръжия в Украйна, каза и словашкият външен министър Мирослав Лайчак, пристигайки в Брюксел.  

Френският министър на финансите Мишел Сапен призова да се осигури финансиране на изпадналата в безнадеждна  ситуация Гърция, докато новото гръцко правителство твърдо отстоява позициите си против драстичните бюджетни икономии. 

Трябва да се осигури финансиране, в противен случай Гърция ще стане уязвима на всяка ситуация на паника на пазарите, но не може да се каже просто ще финансираме, каза френският министър. По думите му условието за подкрепата за Атина е спазването на европейските правила.
Мишел Сапен изрази надежда, че ще бъде постигнато сближаване на позициите на извънредната среща на министрите на финансите от еврозоната в сряда.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!