Резултати от срещата в София за газовите проекти на ЕС


Следващите стъпки след  първата среща на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, проведена в София, коментира вицепремиерът по европейските фондове, отговорящ и за енергетиката Томислав Дончев.

Всички държави, които са част от Централна и Югоизточна Европа,  трябва да имат поне 3 източника на газ. Това каза заместник-председателят на Европейската комисия,  отговорен за Енергийния съюз,  Марош Шефчович на пресконференция след първата среща на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, която се проведе в София. 

Направихме  бърз преглед на най-важните и приоритетни проекти в областта на енергетиката, които ще са съфинансирани от Европейския съюз. Нашите експерти веднага ще пристъпят към действие, за да се изработи план, който ще се обсъди през юни на следващата работна среща. Смятаме да предприемем необходимото, за да обезпечим енергийната сигурност, за да изградим стабилен Европейски енергиен съюз, каза още Шефчович, и визирайки отношенията Русия - Украйна,  определи ситуацията  като много сериозна и налагаща бързи действия за преодоляването на газовите проблеми.

Вицепрезидентът Шефчович прогнозира, че до 2-3 години трябва да има проекти, които страните от Европейския съюз  да реализират сами, за да са по-атрактивни за по-мащабни проекти в бъдеще.  Според комисаря за енергетика и климатични промени Мигел Канете,  за да се постигне независимост на региона, ключова роля има развитието на Южния газов коридор и свързването на Европа с него, разработването на местни находища в Черно море, както и развитието на терминалите за втечнен природен газ. 


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!