Над 147 млн. лв. са договорените европейски средства в област Видин за първия програмен период

Изпълнението на Оперативните програми в област Видин за първия програмен период отчетоха от Областния информационен център(ОИЦ). Най-много проекти са реализирани и все още се изпълняват от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Най-големите бенефициенти- общините, са усвоили повечето средства по Оперативната програма "Околна среда", откъдето се финансира и проекта за водния цикъл на Видин и регионалното депо за отпадъци.

"Към 15 януари справка сочи, че 128 са проектите, които са договорени в област Видин за над 147 млн. лв. 67 са бенефициентите, които получават европейските средства. Това са основно общини, неправителствения сектор, бизнеса, образователния сектор. Най-големият бенефициент с около 70% от европейските инвестиции са в Община Видин. За периода 2007-2013 година общинската администрация има 28 проекта за 113 659 809 лв."- уточни Цветомир Ценков, експерт от ОИЦ Видин.

От по-малките общини най-добре при усвояването на европейски средства е община Белоградчик - 15 проекта по Оперативните програми за 5 629 280 лв. С пет проекта за 963 000 лв. е Община Чупрене, пет са и за Община кула, като там усвоените средства са близо 1 млн. лв.

Най-големите бенефициенти- общините, са усвоили повечето средства по оперативната програма "Околна среда", откъдето се финансира и проекта за водния цикъл на Видин и регионалното депо за отпадъци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!