Европейската конвенция по научна фантастика и българското участие в нея

Приключва етапа на номинации за участие в Европейската конвенция по научна фантастика

До утре се приемат номинации за Националните фантастични награди в 23 категории, а техни носители ще станат писатели, художници, издатели, преводачи и др. творци от България, които успеят да съберат достатъчно подкрепа от почитателите на фантастичното. Най-добрите от тях ще получат не само награда, но и шанса да представят България на конкурс Еврокон 2015. Събитието отличава най-добрите фантасти от Европа и се провежда ежегодно в различен европейски град. Миналата година българското списание за научна фантастика сай фай организира изборите за български номинации за Еврокон. Тогава най-добрият български детски фантаст за 2013 г. Никола Райков, ги презентира на европейската публика и Евроконското жури в Дъблин, Ирландия.

Еврокон се организира от Европейското общество за научна фантастика (European Science Fiction Society - ESFS) и се провежда от 1972 година насам. Всяка държава може да изпрати своя номинация и да се бори за приза на Евроконското жури. Журито е съставено от по двама представители на държава, като техните гласове определят победителя сред номинираните. Нещо като Евровизия, но без гласове на публиката. Целта на Еврокон е да популяризира фантастиката в Европа, както и да стимулира творците в жанра да продължат да се развиват, независимо от коя държава са. Затова и събитието се провежда на различно място всяка година - миналата година беше в Дъблин, тази година ще е в Санкт-Петербург, а догодина ще бъде в Барселона. През 2004 година е била дори в Пловдив. Европейското общество на научната фантастика е международна организация на професионалисти и фенове на научно-фантастичния жанр. Организацията е създадена на първия конгрес-конвенция на Еврокон през 1972 в Триест, Италия. А първоначалната цел е била да се намери балансира Англо-американската доминация в полето на научната фантастика.

Целият материал на Ирина Недева и разговора с Калин Ненов от "Човешката библиотека", съ-организатор на Националните фантастични награди, можете да чуете в звуковия файл.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!