ЕП се обяви за засилване на контрола по външните граници на Шенген


Евродепутатите се обявиха за засилване на контрола по външните граници на Шенген и по-добър информационен обмен между държавите-членки, за да бъде защитен Европейският съюз от тероризма. Антитероризмът обаче не бива да застрашава основните човешки права. Бяха подкрепени плановете за създаване на европейска платформа за борба с тероризма в рамките на Европол. Депутатите заклеймиха насилието на радикалната групировка „Ислямска държава“ и призоваха за повече подкрепа за жертвите в Близкия Изток. По време на дебатите, депутати се обявиха за сътрудничество със страни от региона.

Европейският парламент гласува в полза на мярката произходът на месото в преработените храни да се изписва на етикета. Евродепутатите  призоваха Комисията, която публикува доклад по въпроса в края на 2013 г., да предложи законодателни промени, за да се възстанови доверието на потребителите след няколко скандала, свързани с измами с храни. Резолюцията, приета вчера следобед, призовава задължително да се посочва страната на произход на месото, използвано в преработените храни. Британката Гленис Уилмот от Прогресивния алианс на социалистите и демократите заяви

Наистина ще е добре за хранителната промишленост. Ще помогне за възстановяване на доверието в доставките, което беше много накърнено в последните години, след скандала с конското месо.

По време на дебатите, стана ясно, че тази мярка ще повиши цената на продуктите. Депутати подчертаха, че влиянието върху цените изисква по-детайлна проверка. Оценката на Френската потребителска организация за влиянието върху цените се различава чувствително от доклада на Комисията и депутатите поискаха да бъде представена по-ясна картина. Оценката трябва да се направи в сътрудничество с потребителски организации и не трябва да бави законодателното предложение, добавиха те.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!