Юнкер призова за по-тясна координация на икономическите политики


 
Еврозоната се нуждае от по-нататъшни реформи, за да излезе от спиралата на слабия икономически растеж, смята председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В анализ, представен пред евролидерите, Юнкер призовава държавите-членки да задълбочат координацията на икономическите си политики. Според документа, необходимо е да бъде изработена обща стратегия, която да съчетаее три основни принципа: структурни реформи, инвестиции и фискална отговорност.

Европейският съвет набеляза мерки за противодействие на тероризма. Трябва да бъде създадена система за събиране, съхранение и обмен на данните за пътниците, които летят от и до държави от ЕС, решиха лидерите на 28-те. Предвижда се още да бъде засилен контролът по външните граници. Освен това Европейската комисия трябва да предложи промени в Шенгенското споразумение, които да дадат възможност за постоянни гранични проверки. Службите за сигурност на държавите от Евросъюза трябва да задълбочат сътрудничеството си, реши още Европейският съвет.

 Европейският съюз ще окаже подкрепа на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за осъществяването на споразуменията от Минск, предаде руската агенция "Новости". В случай на необходимост организацията ще получи материална помощ и ще бъдат изпратени допълнителни наблюдатели от страните-членки на Евросъюза, се казва още в информацията.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!