ЕК стимулира борбата с младежката безработица

В началото на месеца Европейската комисия предложи да отпусне 1 милиард евро по линия на инициативата за младежка заетост още през тази година. С тази промяна предварителното финансиране, което държавите от ЕС получават, за да стимулират младежката заетост, ще се увеличи 30 пъти и така те ще могат да помогнат на близо 650 000 млади хора по-бързо да започнат работа.

Въпреки че в края на миналата година беше отчетено, че положението със заетостта при младите хора в страните от ЕС се подобрява, младежката безработица продължава да е сериозно предизвикателство. В повечето държави се наблюдава значително понижаване в равнището на безработицата, но тя остава много висока в страни като Гърция и Испания.

В България положението също не е особено добро, независимо, че през 2014-а безработните младежи са намалели с около 5 процента в сравнение с предходната 2013-а година, когато са отчетени нива от 27,8 %. Наскоро проведено проучване на Института за социални изследвания и маркетинг показа, че само 4% от българските младежи започват собствен бизнес. В същото време 67 на сто от тях имат свободно време и по този показател те са на първо място в Европа.

В свободното си време обаче повечето не четат книги, не спортуват, не се занимават с извънкласни дейности, не търсят възможности за придобиване на нови умения и знания или за професионална реализация. 33% от анкетираните споделят, че живеят трудно, но 51 на сто не работят, а 62 % от тях никога не са ползвали услугите на Бюрата по труда.

За да се преодолеят проблемите с младежката безработица още в края на 2012-а година ЕК предложи т.нар. схема за гаранция за младежта. Предложението беше одобрено официално от Съвета на министрите на ЕС на 22 април 2013 г. под формата на препоръка към държавите членки и одобрено от Европейския съвет през юни същата година. Така, всички 28 държави от ЕС представиха плановете си за прилагане на гаранцията за младежта и започнаха да предприемат конкретни мерки. Чрез Европейския социален фонд се финансират дейности за пряко подпомагане на младите хора, които не работят, не учат и не се обучават.

Средствата по инициативата за младежка заетост могат да бъдат използвани за подкрепа на различни дейности, сред които помощ за започване на първа работа, осигуряване на възможности за стаж и чиракуване, допълнително образование и обучение, подкрепа за млади предприемачи, които започват бизнес, програми за предоставяне на втори шанс за напусналите преждевременно училище, както и целеви субсидии за заплати и за наемане на работа. Ускоряването на прилагането на гаранцията за младежта беше определено като основен приоритет в политическите насоки на комисията "Юнкер". Затова и сега по предложение на ЕК предварителното финансиране от бюджета на инициативата за младежка заетост за 2015 г. ще бъде увеличено от процент, процент и половина на 30 процента, което съответства на 1 милиард евро.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!