Наталия Апостолова: Санкциите на ООН срещу фракции в Либия ще окажат влияние



Санкциите срещу фракции в Либия, които наистина ще имат силен ефект са санкциите, които можем да наложим на ниво ООН. Санкциите на ООН могат да бъдат индивидуални – спрямо лица, които заплашват мира в Либия и възпрепятстват политическия преход, а от друга страна това са санкции, които се налагат на лица, които нарушават т.нар. ембарго за доставяне на оръжие и на последно място са т.нар. санкции за замразяване на имуществото на лица, които попадат в тази категория, каза ръководителят на мисията на ЕС в Либия Наталия Апостолова.

Апостолова заяви, че на практика Либия в момента не изнася петрол: Основните петролни полета са окупирани от определени организации, които са под влиянието на сепаратиста Жадран. Тъй като ние не признаваме легитимността на тези извъндържавни групировки, никоя компания не желае да купува петрол от такива неформални организации.

Санкциите ще окажат влияние, защото тези, които спират разрешаването на политическия въпрос и военните действия са една неголяма част хора и ако някои от тях наистина попаднат на забранителните санкционни листи на ООН, мисля, че ще бъде изключително положително за другите да си помислят дали няма да се съгласят на консенсусен диалог, каза още тя.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!