Защитата на жертвите на престъпления - приоритет в подобряването на законодателството в ЕС


Директива 2012/29/ЕС, приета на 25 октомври 2012 година от Съвета на Европейския съюз и Европейския парламент, установи минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления. Тя е следствие от Стокхолмската програма "Отворена и сигурна Европа в услуга и за защита на гражданите", приета от Европейския съвет три години по - рано. Свързана е също с искането, отправено към Европейската комисия и държавите членки да проучат възможностите за подобряване на законодателството и да предприемат  практическите действия за обявяване на мерките за защитата на жертвите от престъпления  за приоритет.

Директивата  задължава държавите членки да синхронизират законодателството си с нея до 16 ноември 2015 година, а след това периодично да предоставят на Европейската комисия данни за това -  как жертвите се ползват от правата, установени в нея. 

В Директивата има специален текст, който се отнася до възстановителното правосъдие. То е дефинирано като процес, при който на жертвата и на извършителя на престъплението се дава възможност - след свободно изразено съгласие от тяхна страна,  да участват активно в решаването на въпросите, възникнали в резултат на престъплението, с помощта на безпристрастно трето лице.

От 2012 до 2014 година  международен  консорциум  от  учени  от  5 държави - членки на ЕС -  Великобритания, Холандия, Германия, Гърция и България, осъществи финансирания от Европейската комисия проект, озаглавен  „Възстановителното правосъдие в Европа: защита на жертвите и оправомощаване на професионалистите“, обяснява българският участник в проекта професор Добринка Чанкова - директор на  Института  за  решаване на конфликти.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!