Финансовите министри на страните от еврозоната обсъдиха ситуацията в Гърция


Министрите на финансите на 19-те държави от Еврозоната обсъдиха в Брюксел ангажиментите на Гърция към европейските партньори и донори след изборната победа и идването на власт на радикалната лява формация Сириза. До момента Гърция е получила от Евросъюза близо 250 милиарда евро. Втората спасителна програма изтича в края на фервуари и ако не бъде договорена нова, на властите в Атина може да се наложи да търсят финансиране от други източници.

В навечерието на срещата наблюдатели прогнозираха взаимни отстъпки, които ще направят възможно продължаването на европейската подкрепа срещу реформи и финансова дисциплина от гръцка страна.

Според Петър Ганев от Института за пазарна икономика Гърция ще трябва да направи отстъпки на днешната среща. По думите му аргументите на ЕС и на кредиторите са по-аргументирани и те "нямат пожар, който да гасят." Според икономиста едно отстъпване на ЕС би се приело тежко от избирателите в европейските страни, а и би дало лош сигнал към останалите държави, които също имат финансови проблеми, но успяват да се справят с програмите си. Според Петър Ганев по - нестабилна е ситуацията в Гърция, където едно разумно споразумение би могло да доведе до разклащане на политическото мнозинство.

По думите на проф. Боян Дуранкев пък ЕС трябва да направи отстъпки. Според него гърците са прави да искат промяна, след като са станали жертва на корумпирани правителства и европейски банки.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!