Еврогрупата даде срок на Гърция да реши за спасителната програма


Еврогрупата даде на Гърция срок от пет дни да реши дали иска продължаване на спасителната програма. Срокът беше поставен от председателя й Йерун Дейселблум, след като заседанието на финансовите министри на страните от еврозоната  завърши без съгласие с гръцките власти. Еврогрупата счита за необходимо удължаването на действащата програма за Гърция. Европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси също заяви, че „алтернативи по въпроса няма“. Въпреки това гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис изрази увереност, че  ще бъде постигнато споразумение с Еврогрупата до два дни, макар че страната му няма да приеме строгите мерки за икономии, включени в настоящия план.
Днес в Брюксел ще се състои среща на министрите на финансите на всички страни от Европейския съюз, като се очаква Гърция да бъде в центъра и на техните разговори, отбелязват информационните агенции.
  
Международната общност е обезпокоена от изострянето на напрежението в Либия, но въпросът за външна военна намеса в тази страна не стои не дневен ред. Това заяви първият дипломат на ЕС Федерика Могерини по време на посещението си в Испания, цитирана от агенция ТАСС.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!