Има очакване за рекорден брой мигранти към Европа


Тази година се очаква рекорден брой мигранти към Европа. Трафикантите на хора действат все по-агресивно, възползвайки се от хаоса в Африка и Близкия изток, съобщи Фабриче Леджери, шефът на граничната служба на ЕС - ФРОНТЕКС, цитиран от Ройтерс.
Анархията, царяща в Либия, е идеална среда за трафикантите, които събират на разнебитени лодки към Европа хора, подгонени от войните и бедността в Арабския свят и Африка. Най-често те потеглят към съседна Италия. В интервю, дадено от варшавската централа на ФРОНТЕКС, Леджери каза, че от 1 януари досега броят на т.нар. "нередовни пристигания" в Европа през всички гранични точки е най-високият, отбелязван някога.

Масирана вълна от емигранти в претъпкани лодки кръстосват Средиземно море, бягащи от хаоса в Либия и натиска на „Ислямска държава“, пише вестник The Times. Италианските власти съобщиха, че от събота досега над 2400 бежанци са достигнали бреговете на страната, а 1200 са подслонени в центъра за задържане на остров Лампедуза, чиито капацитет за настаняване е 800 души.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!