Новата програма за трансгранично сътрудничество между Румъния и България

Евранет Плюс
Европейската комисия одобри Програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния и България 2014-2020 година. Тя е една от общо  петте програми на Европейския съюз за трансгранично сътрудничество, в които страната ни ще участва през периода. Териториалният обхват на програмата включва регионите, разположени на границата между двете партниращи държави, включително областите Видин, Враца и Монтана за територията на България. Общият размер на средствата по програмата възлиза на 258 504 125 евро, от които 215 745 513 евро са от Европейския фонд за регионално развитие, а 42 758 612 евро - национално съфинансиране, предоставено от двете държави.

Фокусът на днешното предаване е в изпълнението на програмите с Румъния и България в Северозападния регион.

"Няма качествени проекти по програмата за трансгранично сътрудничество между двете държави в първия програмен период. Не може една Гърция в това си състояние в криза да оказва такова благоприятно влияние на Южна България, а ние в Северозападната сме съседи с огромна държава, и нищо! От румънска страна се организираха и усвояват две трети от ресурса, в същото време ние не сме добре. Добре работеща ни е работата по програмата България- Сърбия." - каза заместник-министърът на регионалното развитие Иван Аспарухов.

За неправителствения сектор работата по трансграничните програми е голямо предимство. Проблем се оказва капацитетът, с който разполагат, уточни Николай Цолов, председател на Управителния съвет на Свободния младежки център във Видин.

Програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния и България ще функционира чрез шест приоритетни оси, като финансовото разпределение на средствата по тях е:
·   Приоритетна ос 1 "Транспорт"  - 38%;
·   Приоритетна ос 2 "Околна среда" - 25%;
·   Приоритетна ос 3 "Превенция на риска" - 19%;
·   Приоритетна ос 4 "Заетост" - 7%;
·   Приоритетна ос 5 "Институционално сътрудничество" - 5%,
·   Приоритетна ос 6 "Техническа помощ" - 6%.
Очаква се първата покана за набиране на проектни предложения да бъде отворена през април 2015 година. Проектите, които ще могат да кандидатстват за финансиране, трябва да включват поне по един партньор от двете държави. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!