Европа преди новините: Европа и борбата с тероризма

Илияна Йотова – евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи

Какво трябва да свършат европейските институции във връзка със сигурността в Европа и мерките за борбата с тероризма след приетата миналата седмица резолюция на Европейския парламент и първата за 2015 година среща на върха на Европейския съюз, на която лидерите на държавите членки обсъдиха бъдещите мерки за засилване на сигурността в общността. Какви решения бяха взети и ще успеели Европа да се справи със зачестилите терористични актове на територията на Европейския съюз?
От изключителна важност за страните от Европейския съюз във връзка с мерките за борбата с тероризма е бързия и достоверен обмен на данни между разузнавателните служби на държавите членки. В тази връзка се заговори за създаването на нова структура, която да координира събирането на тези данни и и да осъществява техния обмен. И още… нужни ли са промени в Шенгенския кодекс?
По тези въпроси разговаряхме с кореспондента на БТА в Брюксел – Николай Желязков, и Илияна Йотова – евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и заместник-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!