Донорската конференция за Украйна се отлага за есента


Европейската комисия отлага за есента донорската конференция за Украйна, съобщи на пресконференция еврокомисарят по въпросите на съседството и на преговорите за разширяването на ЕС Йоханес Хан, който се завърна от Киев. Според него обстановката там е изключително тревожна, а примирието е крехко. Необходимо е пълно спазване на споразуменията от Минск - прекратяване на огъня, изтегляне на тежкото въоръжение и допускане на наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, добави Хан. Според него най-важното тази година е Украйна да реформира съдебната си система, да продължи борбата с корупцията и да въведе промени в администрацията. Това на свой ред щяло да даде тласък на икономиката, посочи еврокомисарят, като призна, че Украйна не е твърди привлекателна за инвеститорите, а би могло да бъде точно обратното.

Най-големите страни в Европейския съюз може би са готови да оставят Гърция да напусне еврозоната заради нарастващото нетърпение спрямо исканията на новото гръцко правителство, каза министърът на финансите на Малта Едуард Шиклуна.

Според мен наистина го мислят, тъй като Германия, Холандия и други ще бъдат твърди и ще настояват Гърция да се отплати за солидарността, показана от останалите членки, като уважи условията (договорени с кредиторите), допълни той.

ЕС ще обмисли "преформатиране" на отношенията в енергийната сфера с Русия, когато настъпи подходящият момент. Засега комисията е съсредоточена върху изграждането на стратегическо газово партньорство с Украйна, сочи проектодокумент, цитиран от Ройтерс. Европейската комисия се стреми да създаде единен енергиен пазар, основан на трансгранични връзки, за да се подобри сигурността на доставките и да се намали зависимостта от Русия, която доставя около една трета от необходимата на Евросъюза енергия. Следващата седмица се очаква Европейската комисия официално да публикува стратегията си за енергийния съюз.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!