Как общоевропейските конкурси насърчават младите европейци?

„Толкова сходни, толкова различни, толкова европейски“ е темата на общоевропейски конкурс за есе, обявен от ЕК. Насочен е към младите европейци на възраст между 18 и 25 години и търси тяхното мнение по два основни въпроса: „Каква е оценката ви за Европейския съюз и как разширяването му може да отговори на предизвикателствата на бъдещето?“ Конкурсът се провежда едновременно във всичките 28 страни членки на ЕС.

ЕК не за първи път иска да чуе гласа на младите европейци и е доказала,че държи на мнението и на виждането им, защото все пак те са тези, които са следващите европейски представители. Най-голям интерес към конкурса „Толкова сходни, толкова различни, толкова европейски“ има в Румъния, а на второ място е България.

Оказва се, че младите от скандинавските страни и тези от страните присъединили се към ЕС преди много години, нямат интерес към такъв тип конкурси - дали защото начинът на живот при тях е по-добре уреден или защото те са родени като деца на ЕС.

Активността на България в тази насока не за първи път е насърчавана от ЕК - коментира Данушка Еленкова, българският координатор на проекта на ЕК и допълва, че есетата на отличените ще бъдат публикувани от Европейската комисия и ще бъдат предложени за поместване във водещи европейски медии. Авторите им ще бъдат наградени с тридневно посещение в белгийската столица Брюксел в края на месец май 2015 г. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!