ЕП призова да се засили помощта за засегнатите от конфликта в Сирия


Международната общност трябва да изпълни обещанието си за засилване на хуманитарната помощ за милионите, страдащи от кризата в Ирак и Сирия, призоваха евродепутатите в резолюция, приета на 12 февруари. Те подканиха ЕС да помисли за свикване на донорска конференция и подчертаха нуждата от политически преход в Сирия и правителство с широко представителство в Ирак, за да се намали влиянието на т.нар. Ислямска държава в Ирак и Леванта.

Необходима е незабавна помощ за засегнатите от хуманитарната криза в Ирак и Сирия, не на последно място заради суровата зима, която изтощи региона, заявиха членовете на Европейския парламент. Те призоваха ЕС да помисли за свикване на конференция на донорите, както и да прикани всички донори да изпълнят обещанията си бързо.

Депутатите заклеймиха остро „ужасяващите системни злоупотреби и нарушения с правата на човека, извършени от режима на Асад, терористите на ИДИЛ/Даеш и други джихадистки групи в Ирак и Сирия, включително убийството на заложници, както и всички форми на насилие срещу лица въз основа на тяхната религиозна и етническа принадлежност, включително насилието срещу жени и ЛГБТ хора.“ Те осъдиха злоупотреби с деца на ИДИЛ/Даеш и призоваха за незабавното освобождаване на всички заложници.

Според анализатора Владимир Чуков след атентатите в Париж и Копенхаген ситуацията е коренно променена. Става дума за нужда както от подкрепа на държавите в Близкия Изток, така и за изработване на ясна антитерористична стратегия на общо европейско равнище. Според Чуков проблемът има и национален аспект и е време да се предприемат стъпки за създаване на единен общ европейски антитерористичен център.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!