България и Гърция с най-ниска годишна инфлация



Заплахата от дефлация продължава да тегне върху еврозоната, където цените се понижават за втори пореден месец, потвърди европейската статистическа служба Евростат. На годишна основа цените във валутния съюз са спаднали с 0,6 процента през януари, след като през декември отстъпиха с 0,2 на сто. Това е най-големият спад на цените от юли 2009 година. В целия Европейски съюз цените са спаднали с 0,5 процента през януари. Най-ниска годишна инфлация е отчетена в Гърция (-2,8 процента) и в България (-2,3 на сто).  Големият спад на цените в еврозоната се дължи на рязкото понижение на енергийните, които са спаднали  с 9,3 процента.

Европейската сметна палата представи своята оценка, според която подпомагането от ЕС на  борбата с горските пожари не е достатъчно добре управлявано, нито е икономически ефективно. Според доклада Европейската комисия и държавите от ЕС не могат да докажат, че планираните резултати от финансирането са постигнати по икономически ефективен начин. Допълва се, че предпазните мерки, които са над 80 на сто от общото финансиране от 1,5 млрд. евро за периода 2007-2013 година, не са били добре насочени.

Централната сграда на Европейската комисия Берлемон ще се превърне в сцена за изява на млади български творци - художници и музиканти, за традиционния Ден на България. Той се организира за шеста поредна година по инициатива на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева, по случай Националния празник 3-ти март.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!