Тематични групи ще подготвят страната ни за ротационно председателство през 2018-а

 

Председателството на Съвета на Европейския съюз се изразява най-общо в активна роля в създаването на европейското законодателство, във формулиране на приоритети и гарантиране непрекъснатост на дневния ред на Европейския съюз,  както и в представителство на интересите на държавите-членки. Страната-председател оглавява тази институция и нейните подготвителни органи -работни групи и комисии, организира различни формални и неформални срещи, домакин е на дискусии и търси широк консенсус сред своите членове по важни за целия Съюз въпроси. Председателството се осъществява на ротационен принцип от страните-членки и е моделирано по начин, който да осигурява баланс между големи и малки държави.

С Договора от Лисабон ротационното председателство се запазва, но с промяна на някои негови елементи, един от които е т.нар. председателско трио. За да бъде компенсирана липсата на приемственост в работата между отделните държави, се създава тройно председателство, което изготвя обща 18-месечна работна програма.

През 2018 година България за пръв път ще се изправи пред това предизвикателство, заедно с Чехия и Великобритания. Според вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, има шанс това председателство да се превърне в повратна точка  за начина, по който се възприема България в Европа. Днес тя ще представи етапите за подготовка на предстоящото българско председателство на Европейския съвет в периода юли - декември 2018 година. Вече стана ясно, че пет тематични работни групи ще извършват началната подготовка за него - "Административен капацитет", "Инфраструктура, логистика и сигурност", "Комуникационна стратегия и културна програма", "Финансиране и обществени поръчки" и "Приоритети и програма на председателството".

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!