ЕП предостави правомощия на страните – членки да налагат забрани за ГМО култури

Страните-членки ще могат да ограничават или забраняват отглеждането на конкретни генно- модифицирани култури на своя територия, дори и ако те са разрешени на европейско ниво, гласят новите правила, приети на 13 януари от ЕП. Текстът беше приет с 480 гласа „за“, 159 „против“ и 58 „въздържал се“ и ще влезе в сила след официалното му одобрение от Съвета на министрите.

При обсъждането на новите правила  Фредерик Рийс ,  автор на доклада на ЕП за отглеждането на генно-модифицирани култури  заяви, че  новото законодателство ще осигури по-голяма гъвкавост за държавите членки, които искат да ограничат отглеждането на ГМО култури на своя територия.

При дебатите българският евродепутат Ангел Джамбазки подкрепи  предлаганата директива и подчерта необходимостта от приемането на разпоредби в тази насока.

България е сред страните с най-строгите  законови уредби за отглеждането на ГМО на територията на страната. Ивайло Попов, координатор  в екологично сдружение „За Земята“ се  надява, че синхронизирането с новата евродиректива няма да наложи сериозни корекции в Закона за ГМО.

Очаква се новото законодателство да влезе в сила още тази пролет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!