Европейски средства за реформиране на водния сектор в България


Вече почти не минава и ден без жителите на Шумен да протестират заради влошеното качество на питейната вода в областта.
Повече от 3 месеца водата от язовир "Тича", която ползват гражданите на Шумен, Велики Преслав и няколко села, е с повишена мътност и по препоръка на Регионалната здравна инспекция не трябва да се ползва за пиене.
Проблемът с водоснабдяването на шуменци обаче е с  по-дълга история от тези няколко месеца, а решаването му се прехвърля от институция на институция.

Надеждите се крият в изграждането на  градската пречиствателна станция за отпадъчни води в Шумен. Миналата есен за трети път бе направена първа копка на станцията, който така и не стратира. Проектът е за почти 28 млн. лв., а парите са осигурени от Оперативната програма „Околна среда” и е част от проекта за цялостния воден цикъл на Шумен.

Как в 21 век в Европа един български град с 200 хиляди души население няма достъп до чиста питейна вода?

Потърсихме евродепутата Искра Михайлова, председател на Комисията за регионално развитие в Европейски парламент, заместник-председател на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните , бивш министър на околната среда и водите в кабинета на Пламен Орешарски.

Проблема представя Добромир Драев, организатор на протестната акция против мътната вода, течаща в Шумен. Чуйте го в звуковия файл.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!