Програмите за трансгранично сътрудничество Interreg и участието на България в тях

През 2015 г. се навършват 25 години от началото на трансграничните и трансрегионалните програми за сътрудничество Interregна Европейския съюз. Общият бюджет на петия програмен период на Interreg2014 - 2020 е 10, 1 млрд. евро, които ще бъдат инвестирани в над 100 трансгранични и транснационални програми, както и в програми за междурегионално сътрудничество.

България като по-млад член участва в пет трансгранични, в няколко транснационални програми, както и в такива за междурегионално сътрудничество. По думите на Мария Дузова, директор в Главна дирекция "Управление на териториалното сътрудничество" в Министерството на  регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), "програмите за трансгранично сътрудничество като цяло са широко спектърни". 

В новия програмен период 2014 - 2020 г. обаче има и нови елементи. Така според изискванията на Европейската комисия програмите трябва да бъдат тематично ориентирани, което означава финансовият ресурс да бъде съсредоточен в малко на брой приоритетни оси, така че да има по-голям ефект от инвестицията, която ще се прави. От предложените единайсет тематични цели и възможността да бъдат избрани максимум четири от тях, България и съседните държави, които участват в програми за трансгранично сътрудничество, са се консолидирали около едни и същи приоритети.

Основно ще се финансира "Околна среда и превенция от риска". В програмите по външните граници на Евросъюза приоритетно ще се финансира туризмът. В трансграничните програми България - Румъния и България - Гърция, които са с по-голям финансов ресурс, ще се финансират транспортът и транспортните връзки. Освен това ще има финансиране и на дейности, свързани с подобряване заетостта в регионите, както и с изграждане институционалния капацитет на публичните власти.

В периода 2014 - 2020 България ще продължи да участва в пет програми за трансгранично сътрудничество. Това са програмите, в които страната си партнира с Румъния, Гърция, Турция, Сърбия и Македония. За три от тях, които са по външните граници на Европейския съюз, а именно със Сърбия, Турция и Македония, България е управляващ орган и той е Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

По думите на Мария Дузова и петте програми са ясни като финансов ресурс. На този етап одобрена и гласувана от Европейската комисия е трансграничната програма  InterregБългария - Румъния. Останалите четири - техните ревизирани версии, ще бъдат изпратени в Еврокомисята в началото на месец март, като очакванията са да бъдат одобрени до началото на месец юни. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!