Възможности на малките общини да усвояват от структурните и кохезионните фондове

Основните инвестиции от европейските фондове в областта до момента са привлечени от Община Видин.
Трябва да се повиши проектната активност сред местната общност в цялата област, за да може през настоящия програмен период подкрепата от европейските фондове да достигне до всички групи бенефициенти и да ускори икономическото развитие на региона.

"Важен е подходът отдолу нагоре- общините- местните власти да имат водещо значение. Управляващите органи делегират на онова ниво, което има капацитета да подготвя и управлява Местни стратегии за развитие. При нас само Местните инициативни групи(МИГ) са тези, които частично прилагат този подход. Няма друг път на селските общини да стигнат до структурните и кохезионните фондове, освен учредяването на такива групи."
- обясни управителят на Областния информационен център във Видин Мариела Савкова.

До момента в страната има създадени 35 Местни инициативни групи от 57 общини. В първия период само една община от област Видин - Чупрене се е включила в МИГ, казаха експертите от Областния информационен център във Видин. Това е стратегия за привличане на средства за опазване на екологичното разнообразие.

В стратегията за развитие на туризма по проект на община Чупрене ще завършат дейностите по възстановяване на Балканската дива коза на територията на общината. Досега са доставени 9 животни, каза кметът Ваньо Костин.

Дейностите започнаха през януари 2012 г. Общата стойност на проекта е 338 861,60 лв., от които 288 032,36 лв. се финансират от Европейският фонд за регионално развитие, а 50 829,24 лв. от национални средства.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!