Шефчович - енергийният съюз е най-амбициозната стъпка от основаването на ЕС


Европейската комисия прие стратегията за енерегийния съюз, а пък заместник -председседателят й Марош Шефчович прие деня 25 февруари за рождена дата на Европейския енергиен съюз. Според него тази стъпка е най-амбициозната стъпка от основаването на общоевропейската структура.

Според Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум, тази идея е в унисон със стратегията на ЕС да унифицира политики. Но все пак това е едно изключително закъсняло действие, защото енергетиката е един от най-големите разходни пера на всички страни-членки. Най-голяма полза от енергийния съюз биха имали по-малките страни в преговорите с големите монополисти - доставчици на горива и суровини. Вкарването на всички в един пакет с общи интереси не е лесна работа и отнема време.

 За ползите и задълженията за България от този енергиен съюз Хиновски каза, че ще получим защитен чадър в преговорите с доставчиците. В нашите клаузи за доставки трябва да има общи условия, но и спецефични условия, но в рамките на допустимото. Вече ще бъдем по-силни в преговорите.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!