Платформа за равен достъп до качествено здравеопазване обединява депутатите в ЕП

Евродепутати от различни държави и политически групи се обединиха в обща платформа, която си поставя за цел да осигури равен достъп до качествено здравеопазване за всички граждани на Европейския съюз. Инициатор е българският евродепутат Андрей Ковачев, който подчерта, че е недопустимо хората да умират от болести, за които има лечение в друга страна - членка на Евросъюза.

„ЕС за съжаление на този етап няма общностна политика по здравеопазване. Здравеопазването е национален приоритет засега. Това което ние искаме да направим е темата здравеопазване да бъде застъпена много по-сериозно в дебатите на Европейския парламент, за да може европейските институции да подпомогнат националните правителства за гарантиране на качествен и равен достъп до една адекватна за 21 век здравна услуга за всеки едропейски гражданин. Защото не логично и нормално европейските институции се занимават  повече със здравето на селскостопанските животни, например, отколкото с здравето  на хората”, коментира Андрей Ковачев. 

Той подчерта, че в сътрудничество с всички заинтересовани страни – като пациенти, лекарите, сестрите, болниците, НЗОК и националните правителства, трябва да се  намерят тези  приоритети, които да бъдат подпомогнати със средствата на ЕС.

Макар и неформална, новоучредената група има за цел да подпомогне изработването и прилагането на политики, които да премахнат неравенствата и да осигурят достъп на всички граждани на ЕС до качествено здравеопазване.

„ Защото не само България има проблем или Румъния с достъпа до здравна помощ, обясни едродепутатът. Проблеми има и в Германия, и във Франция, и в Белгия.

„Те са различни от тези в България, но проблеми с достъпа има навсякъде. А когато в една от част на континета има недобра здравна услуга, ще има миграция на пациенти и на лекари към други страни. Това е в тежест на техните здравни системи. За това е в интерес на целия ЕС да  се работи в посока  гарантиране на равен и справедлив достъп до качествена здравна услуга, категоричен е Андрей Ковачев.

Предстои изработването на информационна брошура, която да информира за възможностите за европейско финансиране в здравния сектор, обяснява Андрей Ковачев

„По този начин ще се опитаме да мотивираме и български бенефициенти, които да кандидастват по тези програми за доброто на българските пациенти”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!