Могерини: Има сближаването на позициите на Москва и Киев за газа


Според върховния представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини преговорите в Брюксел са помогнали да се сближат позициите на Москва и Киев за газовите доставки, предаде ТАСС. В разпространено след разговорите в Брюксел съвместно изявление на Шефчович и  Могерини се посочва, че компаниите "Газпром" и "Нафтогаз" са предоставили гаранции за безпроблемния транзит на синьото гориво към Европа. Европейската комисия очаква предложения
от Русия и Украйна за доставките на газ през летния период във връзка с провеждането на следваща тристранна среща до 31
март. В изявлението се казва, че на преговорите в Брюксел е постигнато споразумение да продължат обсъжданията за доставките на газ за Донбас.

Доставките на газ за Европейския съюз са обезпечени, предаде ДПА.Заместник-председателят на Европейската комисия по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович е заявил след дълго продължили разговори в Брюксел, че снабдяването с газ за пазарите на Европейския съюз остава сигурно. В Белгийската столица се проведе тристранна среща, в която участваха министрите на енергетиката на Русия и Украина Александър Новак и Владимир Демчишина.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!