Броят на незаконните имигранти в ЕС се е увеличил драстично


Броят на незаконно влезлите в ЕС имигранти се е увеличил почти три пъти през 2014 г. в сравнение с 2013-та. Това сочат данни на европейската агенция за наблюдение на границите Фронтекс. През миналата година в Евросъюза са пристигнали около 274 хиляди нелегални имигранти, като най-многобройна е била отново групата на сирийците, отбелязва Франс прес.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини изрази тревога за здравословното състояние на украинския военен пилот Надежда Савченко, която е в руски затвор от лятото, съобщават информационните агенции.
 Г-жа Савченко вече 82 дни е в гладна стачка. След толкова дълъг период здравето й може да се влоши необратимо, а може и да умре", се казва в изявление на Могерини. Тя повтори призива си към руските власти спешно да освободят 33-годишната Савченко по хуманни причини, както и всички украински граждани, които са незаконно задържани в Русия. Това би било в съответствие с подписаните на 12 февруари в Минск мирни споразумения, които предвиждат прекратяване на огъня в Украйна, но и "ангажимент да се освободят всички заложници и пленници от конфликта, се посочва още в изявлението.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!