Турция поиска съдействие от ЕС в борбата с нелегалната имиграция


Турция се обърнал към Европейския съюз с молба да й помогне да се справи с феномена на така наречените "призрачни кораби", използвани от трафикантите, за да изпращат стотици мигранти едновременно към бреговете на европейски държави. Посланикът на Турция в Брюксел Селим Йенел каза депутатите от ЕП, че страната му се нуждае от "точна информация и координация по тези въпроси". Той призова ЕС да осигури сателитно изображение и други разузнавателни сведения. Ще припомня, че два товарни кораба бяха заловени в Средиземно море през януари с над 1000 мигранти на борда, много от които бягащи от Сирия.

Майката на румънския премиер Виктор Понта бе призована в антикорупционната дирекция в град Плоещ като свидетел по делото за злоупотреби с европейски фондове, заради което бе арестуван нейният зет Юлиан Херцану. Той бе поставен в предварителен арест от 30 дни миналия месец по обвинение в организиране на престъпна група, незаконна промяна на предназначението на еврофондове и данъчни престъпления. Сестрата на румънския премиер също беше разпитана във връзка с делото.

В интервю по повод посещението си в Европейския парламент президентът на Либерия г-жа Елън Джонсън Сърлийф обеща страната й да се пребори с епидемията от ебола до 15 април. Тя разговаря с председателя на парламента Мартин Шулц и участва в срещата на парламентарната асамблея на Европейския съюз и африканските, карибските и тихоокеанските държави. Г-жа Джонсън увери, че няма нови случаи на ебола в Либерия. Тя акцентира върху необходимостта от програми за възстановяването на икономиката в региона, коята е била засегната от епидемията. Програмите трябва да включват не само подобряване на здравеопазването, но също така на инфраструктурата, образованието и селското стопанство. Президентът на Либерия припомни, че плановете на правителството й предвиждат безплатно висше образование за момичетата. А по повод предстоящия Международен ден на жената си пожела след десет години половината президенти по света да са от нежния пол.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!