Среща в Берлин за конфликта в Източна Украйна



Висши дипломати от Русия, Украйна, Германия и Франция се срещат днес в Берлин, за да обсъдят ситуацията в Източна Украйна и необходимите по-нататъшни стъпки за прилагане на мирното споразумение от Минск. Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Ройтерс.
На срещата ще присъстват заместник-министри на външните работи и политически директори от външните министерства на четирите страни.
Ние, разбира се, не можем да бъдем доволни от скоростта, с която се изпълняват Минските договорености, но виждаме, че има явно намаляване на насилието и по-малко нарушения на прекратяването на огъня, каза Щайнмайер на обща пресконференция с полския външен министър Гжегож Схетина в Берлин.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко призова в телефонен разговор  с върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини за международни усилия за разполагане на миротворчески контингент в зоната на конфликта в източна Украйна. Порошенко и Могерини обсъдиха ситуацията в Донбас и изпълнението на мирните споразумения от Минск преди неофициалната среща на министрите на външните работи от ЕС днес и утре в Рига.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!