ЕП с проект "100 паметни книги за Европа"

Снимка: europarl.europa.eu


Европейският парламент представя подборка от книги, изследвания и академически трудове за идеите, вдъхновили интеграцията на Европа. На специална страница  - http://www.europarl.europa.eu/100books/bg/index.html  читателите могат да открият книги на множество езици от автори от различни точки на континента. Инициативата има за цел да разкрие хората и философията зад процеса на интеграция, което може да помогне за намирането на решения на предизвикателствата пред Европа сега и в бъдеще.

Проектът „100 паметни книги за Европа“ беше представен на 3 март с участието на автори и специалисти, които дискутираха книги, помагащи за разбирането на интеграционните процеси в Европа.

Председателят на ЕП Мартин Шулц заяви на събитието: Ние все още сме в буря. В една буря корабите имат нужда от капитани, а капитаните имат нужда от компаси. В Европа книгите са компасите на капитаните.

Според проф. Ивайло Дичев основната цел на духовните бащи на ЕС е изпълнена, тъй като Европа от десетилетия живее в мир. Държави, които в продължение на векове са били съперници, включително на бойното поле, сега вече работят в една посока. Междувременно пред Европа се появяват и нови идеи и преспективи, както и предизвикателства. 

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!