Възстановяване на социалния диалог в Европейския съюз


"Изгубено поколение", което не заплаща кризата само - така председателят на Европейския парламент Мартин Шулц определи ситуацията в Европа след финансовата криза, оставила без препитание огромна част от младежите в отделни региони.

Икономиите, на които много финансови институции гледаха като на панацея за справяне с кризата, бяха определени от европейски лидери като "недалновидно решение". Същото мнение прозвуча и за перспективите да се намаляват заплати в името на конкурентноспособността от Патрик Ичерт, заместник-председател на европейските синдикати.

Според еврокомисаря за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис повишаването на надниците, в това число и в България, е свързано с икономическото развитие. Това правило прокарва и Европейската комисия. Според него, тези проблеми обаче се решават и чрез различните кохезионни политики на ЕС.
Как европейските институции могат да въздействат върху работодателите да бъдат по-отстъпчиви, за да няма в България заплати от 130 евро? Еврокомисар Домбровскис казва, че начинът, по който се води социалният диалог, се решава във всяка страна-член на ЕС, а не в Брюксел.

Заместник-председателят на европейските синдикати обаче не определя като явление с пожелателен характер.
Така, логично, председателят на европейската комисия Жан-Клод Юнкер определи тази комисия като "комисията на последната надежда и наблегна върху необходимостта от предприемане на структурни реформи.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!