Енергийната ефективност в жилищните сгради - важна част от стратегията за Европейски енергиен съюз. Последиците от руските ограничения върху международните превозвачи


Българските  евродепутати Владимир Уручев и Ева Паунова, съвместно със свои колеги от Централна и Източна Европа, се обявиха за европейски стимули за енергийна ефективност в жилищните  сгради. За „Евранет плюс“ Владимир Уручев  подчерта, че  400 млрд.евро плаща  ЕС  годишно за доставка на енергийни ресурси отвън. За да се намалят тези разходи, изключително голям резерв за пестене на енергия има и сградният фонд. Предлага се санирането на жилищата да бъде във фокуса на европейската енергийна политика, като се приложи  стимулиране чрез  нов инвестиционен фонд.

През изминалата година Руската федерация въведе забрана за внос на някои хранителни и селскостопански продукти с произход от всички държави – членки на ЕС. За сектора на транспорта,  ембаргото означава забрана за влизане на превозни средства, превозващи селскостопански и хранителни продукти. Това е значителна загуба на договори. Руският пазар е икономически привлекателен за международните автомобилни превозвачи, особено за идващите от съседните страни, поради своята близост, размер и потенциал за развитие. Българският евродепутат Ангел Джамбазки коментира, че руските ограничения ще затруднят значително превозвачите най-вече на територията на цяла Западна Европа. Джамбазки определи тази мярка като „чисто политически ход“, от който страдат европейските икономики.

Предаването на Радио Благоевград можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!