Северозападна България в стратегията "Европа 2020"

"Европа 2020" е стратегията на ЕС за растеж през следващото десетилетие. В условията на един променящ се свят искаме ЕС да стане интелигентна, устойчива и приобщаваща икономика. Тези три взаимно подкрепящи се приоритета трябва да помогнат на ЕС и държавите-членки да постигнат високи нива на заетост, производителност и социално единство. Инвестира ли се разумно в малките и големи общини в българския Северозапад и ще доведат ли европейските средства до подобряването на живота на хората и социалното изключване?

Съюзът си поставя пет амбициозни цели - в областта на заетостта, иновациите, образованието, социалното приобщаване и климата, които трябва да бъдат постигнати до 2020 г. Това обясни управителят на Областния информационен център- Видин Мариела Савкова.

Всяка държава-членка прие свои собствени национални цели във всяка от тези области. Конкретни действия на равнище ЕС и на национално равнище служат за основа на стратегията.

"Искаме да се постигне целта да не напускат хора и да има балансирано развитие. В Северозападния край процесите обаче се задълбочиха първите седем години. Югозападният район за планиране във втория период на планиране премина в категория "Региони в преход". Това целенасочено инвестиране в инфраструктура в столицата и този район оказва огромно влияние, това желаем да се случи и в Северозападния регион"- каза експертът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!