Ирландия с най-висок растеж в ЕС за миналата година


Европейската централна банка е изкупила облигации за 9 милиарда и 800 милиона евро в първите три дни, откакто предприе новата си програма за количествени улеснения. Банката е близо до постигане на целта си, а именно обем от 60 милиарда евро на месец, обяви членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре. Тази програма, която се очаква да продължи поне до септември 2016-та година, има за цел да съживи растежа в еврозоната чрез масирани парични инжекции.
Икономическият растеж на Ирландия през 2014 година е бил най-силният в целия Европейски съюз - 4,8 на сто, обяви междувременно ирландският статистически институт. Ирландия е в подем след излизането си от международната спасителна програма, благодарение на която успя да избегне фалит преди пет години.
 
Украйна получава над 50 процента от природния си газ чрез реверсивно подаване от страни-членки на Европейския съюз. Това обяви министърът на енергетиката Володимир Демчишин. На евентуалните преговори в Брюксел Украйна ще настоява да се премине към плащане на газа след получаването му и към цена под 270 долара за 1000 кубически метра.
 
Страните от ЕС, които не са признали Косово, да го направят, призова евродепутатът Улрике Луначек. Тя е докладчик за Косово в Европейския парламент. От 28-те членки само Испания, Словакия, Румъния, Гърция и Кипър вес още не са признали новата държава. Луначек се обяви и бърза визова либерализация за гражданите на Косово. Тя смята, че една от причините за вълната нелегални косовски имигранти е че те се чувстват, по думите й, "затворени и изолирани".
Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!